vrijdag 8 mei 2015

Gerbrich op het NK (12)

Het vervoer

Na de inhuur van Migchiel is het geld bij de FSB op en daardoor zijn alleen de voor het FSB-bestuur gereserveerde OV-chipkaarten over voor het vervoer van de huisjes naar de toernooizaal. Dat is natuurlijk geen doen: voor de partij eerst nog met de bus naar Spijkenisse en dan met de tram naar Feijenoord. Daarom proppen elke ochtend klokslag 10 uur 7 jeugdschakers en gemiddeld 7 coaches en mentale begeleidingsspecialisten (Casper en Hartje!) zich in twee auto's: de koningsbus en de kroonmobiel.
De koningsbus
 
De kroonmobiel

De spektakelprijs

Elke dag wordt een prijs uitgereikt aan de meest spectaculaire partij van de vorige ronde. Voor de noordelijke schakers kon de prijs voor ronde 7 aan natuurlijk maar één iemand worden gegeven: Femke Koning. Femke stond al half op toen de hoofdscheidsrechter de winnaar bekend ging maken, maar tot ieders verrassing bleek de prijs, ongetwijfeld een goedmakertje voor het noordelijke schaken, aan Ivo Maris toe te zijn gevallen. Een lange stilte volgde. Want waar was Ivo? Wel Ivo bleek nog wat extra voorbereiding te hebben gedaan voor zijn partij tegen Robby en liep net van de OV-halte naar de speelzaal.
De TGV (Trekschuit Grand Vitesse) waarmee Ivo aanmeert bij de toernooizaal
 

De partij (2)

Gerbrich speelde superieur vandaag. Een prachtig aanvalsplan legde ze op het bord. De paarden gingen richting veld f5, de pion van g2 ging naar g4 en de loper op b3 was een sluipmoordenaar. De g-lijn werd open gemaakt om als snelweg te gebruiken voor de torens en de dame. Het plan leek een vol punt op te leveren, maar onderweg naar dit doel raakte Gerbrich een paar wagons kwijt en moest berusten in een half punt.
Waar is de rest van het punt gebleven?
 
Toen Pascalle op de 44ste zet remise aanbood na Td8-c8 (op het live bord is de laatste zet Td8-a8 verkeerd), nam Gerbrich het aan. Een puike prestatie van ús Gerbrich. Ik denk overigens dat 45. Dg3 nog goede winstkansen geeft in de slotstelling. Het blijft lastig schaken tegen een tegenstander die permanent in tijdnood is.

De traktatie (3)

Vandaag scoorden de echte en de echte nep-Friezen in totaal 2,5 uit 7. Jouke won een mooie partij en Sylvia was snel klaar met een damewinst. Helaas verloren Jelmer, Femke (na een lange en goede partij), Jonas en Alec (stond wéér gewonnen, verdraaid nog aan toe). Ook Marlinde en Lisanne konden vandaag niet scoren. Daar staat tegenover dat Feline wél won, Ivo speelde een weergaloze (ik denk in de TGV voorbereide) partij tegen Robby en Eelke wist een moeilijke stelling remise te houden. Tijmen Hofstra kreeg een vol punt via een bye.
Bij zo'n score natuurlijk geen traktatie. Gelukkig was er nog genoeg over van gisteren en konden Jouke, Sylvia en Gerbrich nog een ijsje krijgen. Gerbrich kreeg vanwege het halve punt slechts een half ijsje.
Morgen zal Migchiel er wel weer aan moeten geloven, want we beginnen met 2 uit 2. Alec en Jelmer hebben al gewonnen. Een minder leuke afsluiting van het NK om een punt via een bye te krijgen.
 

Geen opmerkingen: